FAQ
Wat is mindfulness eigenlijk?
Mindfulness betekent bewust aandacht geven in dit moment, zonder oordeel.
Mindful leven betekent met aandacht leven, aanwezig en opmerkzaam zijn.
Mindfulness maakt je bewuster, bewust van wat je op dit moment ervaart, denkt en voelt, van moment tot moment.
Het brengt inzicht in je (veelal onbewuste en automatische) gedachtepatronen, je reacties, je manier van handelen, je emoties en je gemoedstoestanden. Door deze bewustwording en inzichten ontstaat er in feite meer stuurmanskracht over jezelf, persoonlijk leiderschap. Mindfulness helpt je om (onbewuste) belemmerende gedachten, emoties en spanning makkelijker los te laten en je wordt er minder onbewust en automatische in meegesleurd. Je ervaart minder stress, je piekert minder en je kunt gemakkelijker genieten.
Hoe werkt mindfulness training?
Mindfulness training MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) is wetenschappelijk bewezen effectieve training om beter met stress, een vol hoofd, lastige emoties, werkdruk en overbelasting te leren omgaan. Het is in feite een mentale conditietraining die resulteert in minder stress, minder piekeren, makkelijker genieten, beter emotie-management, beter slapen, minder snel en primair reageren en meer mentale fitheid en veerkracht.
Mindfulness training traint de aandacht, zodat we meer met de aandacht in het hier en nu gaan leven. Je wordt je bewuster – in het moment zelf – van je gedachten, mentale en lichamelijke reacties en je gevoelens en emoties. Daardoor ontstaat meer grip en stuurmanskracht, je komt er makkelijker los van en zo kunnen er andere keuzes gemaakt worden met betrekking tot niet behulpzame patronen en reacties (zoals bijvoorbeeld perfectionisme, het vele moeten van jezelf, controle willen hebben, en bijvoorbeeld rondjes blijven draaien in negatieve gedachten).
Uit vele wetenschappelijke onderzoeken en publicaties is gebleken dat mindfulness training tot één van de meest effectieve instrumenten behoort met betrekking tot stressreductie.
Is er wetenschappelijk bewijs voor de effecten van mindfulnesstraining?
Het effect van mindfulness is de afgelopen 35 jaar veelvuldig wetenschappelijk onderzocht. Inmiddels zijn er honderden studies gepubliceerd over de effecten van mindfulness interventies. Onderzochte mindfulness trainingen zijn onder andere de mindfulness-based stress reduction (MBSR) en de de mindfulness-based cognitive therapy (MBCT).
Onderzoek laat zien dat mindfulness effectief is zowel in een “normale” populatie als bij groepen in een therapeutische setting. Mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en brengt positieve veranderingen teweeg in cognitief en neurobiologisch functioneren. Tevens transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert. Deze brede werkzaamheid zorgt ervoor, dat mindfulness voor velen van waarde is.
Lees meer onderzoekstresultaten: http://aandachttraining.info/waarom-werkt-mindfulness.html
Is een mindfulness training alleen voor mensen die (stress-)klachten hebben?
Mindfulness training is voor iedereen die een investering wil doen in de kwaliteit van zijn/haar leven en bereid is op een nieuwe manier naar zijn/haar eigen patronen te kijken.
Je hoeft dus niet aan speciale voorwaarden te voldoen of bepaalde klachten te hebben.
Iedereen kan baat hebben bij de training.
“Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet gebaat zou zijn bij meer mindfulness in zijn leven,” zegt de ontwikkelaar van mindfulness training, Jon Kabat-Zinn.
Wel kunnen er omstandigheden zijn waardoor de training (tijdelijk) niet bij je past. Dit komt dan tijdens het intakegesprek ter sprake.
Hoe ziet een mindfulness training bijeenkomst eruit?
Elke bijeenkomst heeft een eigen thema (zie thema per bijeenkomst op de pagina ‘Opbouw trainingsprogramma’) en bestaat uit: mindfulness oefeningen, theoretische onderbouwingen, het uitwisselen van ervaringen en de opbouw naar de praktische toepassing en bewust blijven in het dagelijks leven. Door nauwkeurig naar je ervaringen te kijken wordt de opmerkzaamheid gescherpt en kunnen er inzichten ontstaan.
Moet ik in de training allerlei dingen over mijn persoonlijke leven delen?
Nee, je hoeft niets te delen wat je niet wilt delen. De mindfulnesstraining is ook geen ‘praatgroep’. Er hoeft inhoudelijk niet over specifieke gebeurtenissen gesproken te worden. Het gaat er vooral om dat je je bewust(er) wordt van je ervaringen (mentaal, emotioneel, lichamelijk) en dat je tevens ziet hoe je je tot die ervaringen verhoudt, hoe je er mee omgaat. Inzicht verkrijgen in de ervaring, in de reactie, in patronen.
Ik ben vaak onrustig en kan mijn gedachten niet stopzetten. Is mindfulnesstraining dan wel iets voor mij?
We kennen allemaal onrustige gevoelens en de neiging van de geest om steeds maar bezig te zijn; contine veel gedachten, plannen en vooruit denken, zorgelijkheid en piekeren. We leven veelal vooral in het hoofd en worden ‘geregeerd’ door de denkgeest.
Mindfulnesstraining is een training waarin we de aandacht, de opmerkzaamheid trainen.
Je geest hoeft hiervoor niet leeg of stil te zijn. Mindfulness biedt een mogelijkheid om anders met je geest te leren omgaan. Opmerkzaamheid te ontwikkelen en steeds bewuster te worden van het feit dat er denken is, dat er gedachten zijn. Ze waar te nemen, zonder er voortdurend in meegesleurd te worden. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.
Hoeveel deelnemers zitten er doorgaans in een mindfulness training?
De groepen hebben meestal minimaal 8 deelnemers en maximaal 12 deelnemers.
Is een vergoeding voor mindfulness training mogelijk?
Er zijn best wat zorgverzekeraars die de mindfulness training vergoeden. Via deze link kom je op een overzichtspagina met informatie over de vergoeding van een mindfulness training bij de verschillende zorgverzekeraars. Deze overzichtspagina wordt ieder jaar bijgewerkt, zodat de vergoedingen en premies actueel blijven. Mogelijk is deze lijst niet geheel compleet. Vraag het na bij je eigen zorgverzekering. Ook zijn er steeds meer werkgevers die de training vergoeden.